Znak I’m eko – Responsible tourism otrzymują właściciele obiektów noclegowych i
obiektów turystycznych, którzy wdrożyli rozwiązania przyjazne środowisku takie jak:
- segregowanie odpadów
- ekologiczne budownictwo obiektu z wykorzystaniem ekologicznych materiałów
- rozwiązania energooszczędne oświetlenie, systemy ograniczające zużycie
wody w tym jej magazynowanie (deszczówka - alternatywne źródła energii – green energy oraz własne oczyszczalnie ścieków
- ekologiczne urządzenia pomieszczeń dostępnych dla turystów w naturalne produkty i materiały we wnętrzach, w tym zdecydowanie ograniczone zostały z użytku plastikowe elementy wyposażenia przez np. wdrożenie ekologicznych dozowników do mydeł i szamponów w miejsce mikro-kosmetyków generujące bardzo dużo niepotrzebnych odpadów.
Oczekiwane są również sprzęty energooszczędne AGD i RTV klasy A. - oferta wyżywienia pochodzące z upraw ekologicznych od lokalnych dostawców, mając na celu rozwiązania Zero waste.